~mAul!dIuR rAsUl~

Monday, February 14, 2011

assalamualaikum..
ha..esok kn hri kelahiran NABI MUHAMMAD kita yg trcnta,,,,drpda ak tlis entry "valentine day" yg haram jdi ikutan kta baik ak tlis nbi junjungan kita...disni ada sdikit info tntg maulidur rasul..kna tlis "skema skit an"..ni serius n fakta bkn men2.. ok..ni adew skit info ak dpt dri artikel.


   Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.


Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.


Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.


jadi apalah salahnya kita meraikan hri kelahiran nabi kesyangan kita..bkan kah kita umat islam...sugguh kita boleh meraikan keraian lain..tapi bila tiba hari begini..tidak di endahkn...sesetengah hanya anggap maulidur rasul itu hanya berfungsi sebagai hari cuti...haha.. pnjg plak aku berceloteh.. pape p0n kita mestilah menghayati kelahiran nabi kita dengan berselawat dan sentiasa ingat padanya..
ok...da x lrat tukis ni..
asslamualaikum..thanx 4 reading this entry!!

0 comments:

Post a Comment